گذشتِ چند ماه از افتتاح حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان در دانشگاه زنجان، ما را بر آن داشت تا با مراجعه به این نهاد، مصاحبه ای از «حجت السلام والمسلمین احمدی» مدیر این مرکز در راستای آشنایی بیشتر علاقه مندان تهیه نماییم که امیدواریم مورد قبول واقع گردد.
به رسم ادب و وظیفه از حوصله و وقتی که آقای احمدی در اختیار خبرنگار روابط عمومی قرار دادند کمال قدردانی و تشکر بعمل می اید
سؤال:ضمن عرض سلام و خدا قوت لطفاً هدف از تأسیس حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان در دانشگاه را لطفا بیان کنید.
حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان در سال 1377 با هدف تعمیق بخشی به اعتقادات دانشجویان در کشور تاسیس شد. با گذشت زمان و استقبال پرشور تشنگان علوم دینی، این حوزه واحدهای خود را در سراسرکشور افزایش داده و تاکنون به بیش از 30 مرکز رسیده است. هدف از تأسیس حوزه :
* جذب و پرورش افراد مستعد و علاقهمند به علوم اسلامی از میان دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاهها.
* تلاش در جهت ارتقاء و تعمیق اندیشه دینی دانشجویان و آشنا ساختن آنان با قرآن و اهلبیت(علیهم السلام) .
* ایجاد زمینههای مناسب برای وحدت علمی حوزه و دانشگاه.
* آموزش دین بر اساس تعالیم مکتب اهل بیت (ع) برای دفاع از حریم دین در برابر شبهات و فتنهها.
* تقویت ایمان و غیرت دینی و تهذیب نفس و رشد اخلاق اسلامی.
* ایجاد محیط علمی، پژوهشی و فضایی سرشار از ایمان، اخلاص، نشاط و پویا جهت یادگیری علوم دینی.
سؤال:با توجه به تأسیس حوزه علوم اسلامی در دانشگاهها چقدر توصیه های حضرت امام و رهبر معظم در رابطه با دانشگاهها عملی شده است؟
حضرت امام خمینی (ره) جلد 12 صحیفه خود می فرماید «دانشگاهها بايد تغيير بنيانى كند و بايد از نو ساخته بشود كه جوانان ما را تربيت كنند به تربيتهاى اسلامى. اگر تحصيل علم مىكنند، در كنار آن تربيت اسلامى باشد، نه آنكه اينها را تربيت كنند به تربيتهاى غربى».دانشگاهها را مركز تربيت قرار بدهيد. علاوه بر دانش، تربيت لازم است. اگر يك دانشمندى تربيت نداشته باشد مضر است. خيانت مىكند. مقام معظم رهبری هم در ديدار با اعضاي شوراي عالي انقلاب فرهنگي 20/9/1370 میفرماید: «دو عنصر اصلي در تربيت دانشجو هست، که هيچکدام نبايستي مغفول عنه بماند؛ يکي عنصر علم و تحقيق و کارايي علمي و جوشيدن استعدادهاي علمي و اين قبيل چيزهاست؛ عنصر دوم، عبارت است از روحيه وتدين و حرکت صحيح و سالم سازي معنوي و روحي دانشجو...»
البته شاید تا رسیدن به آرمان امام (ره) و توصیههای رهبر معظم انقلاب در رابطه با دانشگاه ها فاصله زیادی داشته باشیم اما همین که فضایی در دانشگاه ایجاد شده تا دانشجو در کنار تخصص خود تربیت دینی هم داشته و اولیات و ضروریات دین خود را یاد بگیرد غنیمت است.
سؤال:میزان موفقیت حوزه علوم اسلامی در دانشگاهها را چگونه ارزیابی مینمایید؟
چون حوزه زنجان امسال شروع به کار کرده نمیتوان به خوبی عملکرد آن را ارزیابی کرد اما بنده عملکرد حوزه های دیگر را مانند حوزه مشهد و اصفهان و قزوین را که دیدم کارهای خوبی انجام گرفته بود و دین پژوهان خوبی هم تربیت کرده بودن که امید است زنجان نیز در این زمینه موفق باشد. البته موفقیت حوزه به همکاری واحدهای مختلف دانشگاه و نهادهای متولی امور فرهنگی نیز مرتبط است که در زمینه های مختلف حوزه را یاری نمایند.
سؤال: تاکنون چقدر دین پژوه در این حوزه ثبت نام نمودهاند؟
تعداد تبث نام کنندگان اولیه به 170 نفر رسیده است که به امید خداوند در چندین کلاس مشغول به تحصیل خواهند شد.
سؤال: نحوه گزینش دین پژوهان چگونهخواهد بود؟
بعد از ثبت نام اولیه اینترنتی آزمون ورودی از دین پزوهان به عمل می آید و یعد از مصاحبه ثبت نام قطعی خواهند شد.
سؤال: در مورد چگونگی انجام مصاحبه نیز توضیح می فرمایید؟
در مصاحبه میزان سطح دینی و علمی دانشجویان ارزیابی میشود و انگیزه تبث نام آنها در حوزه و دغدغه آنان مورد بررسی قرار میگیرد. البته هدف مان از مصاحبه بیشتر شناخت روحیات دین پژوه است که بتوانیم بهتر برنامه ریزی نماییم.
سؤال: هزینهای از دانشجویان دریافت خواهد شد؟
تحصیل در حوزه به صورت رایگان است و فقط هزینه کتاب از دین پژوه دریافت می شود.
سؤال: نحوه گزینش اساتید چطور؟
تلاش حوزه بر این است که از اساتید متخلق به اخلاق اسلامی و مسلط بر سر فصلها دعوت به عمل آید و معیارمان در حوزه بر شاگرد پروری است همچنانکه در طول سالیان در حوزه های علمیه مرسوم بوده و هست.
سؤال: زمان کلاسها چه روز و ساعتی از هفته خواهد بود؟
کلاسهای حوزه عمدتا در روزهای پنجشنبه صبح و عصر که معمولا دانشجویان درس ندارند خواهد بود.
سؤال: اگر امکان دارد مختصری در مورد ساختار آموزشی حوزه توضیح دهید و بفرمایید چه فصلهایی در حوزه ارائه می شود؟
ساختار آموزشی حوزه علوم اسلامی به صورت ترمی و به مدت سه سال است که دین پژوهان بعد از پذیرش نهایی 66 واحد درسی با عناوینی زیر میگذرانند: مفاهیم قرآن، حدیث شناسی، انسان شناسی، کلام اسلامی و کلام جدید، فقه و اصول فقه، تاریخ اسلام و سیره اهل بیت(ع)، اخلاق اسلامی، جریان شناسی فرهنگی، نظام سیاسی اسلام، آشنایی با منطق و فلسفه اسلامی، آشنایی با معرفت شناسی، آشنایی با عرفان اسلامی، آشنایی با ادیان.
سؤال: آیا دروس حوزه در همین عناوین و سر فصلها خلاصه میشود؟
اگر خداوند بخواهد فوق برنامههایی هم برای دین پژوهان در موضوعات مختلف دینی و اجتماعی و سیاسی خواهیم داشت. طرح های مطالعاتی و کرسیهای آزادآندیشی.
(علاقه مندان برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت hodat.ir مراجعه و یا با شماره تلفن 02415154276 تماس حاصل فرمایند)
مکان این مرکز در دانشگاه زنجان،روبروی سلف سرویس مرکزی، جنب مرکز همایش های بین المللی غدیر دانشگاه می باشد.