توسط محققین دانشگاه زنجان صورت گرفت:
طراحی فرآیندی جهت تبدیل پسماند به گاز توسط قوس پلاسما
این طرح شیوه ای مطمئن برای دفع پسماند و تولید انرژی های تجدیدپذیر است که توسط اساتید و دانشجویان گروه فیزیک دانشگاه به سرپرستی دکتر یوسفعلی عابدینی انجام پذیرفت.
دکتر یوسفعلی عابدینی در مصاحبه با روابط عمومی دانشگاه درخصوص این طرح چنین توضیح دادند:
ایشان با بیان اینکه از مزایای این فناوری میتوان برای توسعه کاربرد انرژی تجدیدپذیر، بازیافت و استفاده مجدد از محصولات جانبی مفید پسماند در صنایع ساختمانی و راهسازی و کاهش نیاز به مراکز دفن بهداشتی استفاده کرد، تبدیل پسماند به گاز توسط قوس پلاسما را شیوه ای نو در تولید انرژی تجدیدپذیر و نیز امحاء و بازیافت انواع پسماندهای جامد دانسته و گفت: این فناوری در آمریکا و کانادا در مرحله بررسی و توسعه است و مطالعات گستردهای بر روی امکانسنجی کاربرد آن در حوضه مدیریت انواع پسماند از دید زیستمحیطی انجام گرفته است.
مدیر ارشد این طرح درباره کاربرد قوس پلاسما در امحاء پسماند اظهار کرد: در این روش پسماند تا دمای 6000 درجه سانتیگراد حرارت داده میشود که در این دما پیوند مولکولی مواد از هم گسسته و مواد به حالت گازی تبدیل میشوند.
دکتر عابدینی افزود اینکه این امر منجر به آزادسازی انرژی پتانسیل موجود در مواد آلی پسماند می شود: مواد غیرآلی مذاب نیز به صورت تفاله شیشهای شکل از کورهی پلاسما خارج میشوند که میتوان از این سرباره خنثی و مقاوم در صنایع راه و ساختمانسازی سود برد.
استاد فیزیک دانشگاه تصریح کرد: در صورت توسعه و پیشرفت این فناوری نیاز به ایجاد مراکز دفن بهداشتی مواد در آینده به طرز چشمگیری کاهش خواهد یافت.
وی ادامه داد: هدف دیگر ما این است که با استفاده از مشعلهای قوس پلاسما نیاز به مصرف سوختهای فسیلی از بین برود؛ چرا که مشعلها با استفاده از جریان الکتریسیته کار میکنند که این قضیه منجر به تبدیل شدن به منبع انرژی پاک خواهد شد.
در ادامه حمیدرضا حسنلو، از دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه و مجری این طرح با اعلام اینکه گاز سنتزی یک منبع انرژی پاک است که پس از طی فرآیندهایی برای تولید بخار آب و یا الکتریسیته مورد استفاده قرار میگیرد، تاکید نمود: امکان استحصال موادی از قبیل هیدروژن، اتانول و سایر مواد نیز از آن وجود دارد.
قابلیت ذخیره سازی گازهایی مانند هیدروژن و نیز قادر بودن برای استفاده از این انرژی به عنوان سوخت پاک و سالم در وسایط نقلیه و غیره از مراحل سودآوری این طرح ابداعی می باشد.
همچنین تبدیل مواد آلی به یک منبع انرژی تجدیدپذیر و تبدیل مواد غیرآلی به یک مادهی شیشهای خنثی و بیخطر تا حد زیادی نیاز جوامع به ایجاد و توسعهی مراکز دفن بهداشتی انواع پسماند را کاهش میدهد. پسماندهای جامد شهری، مصالح و نخالههای ساختمانی، لجنهای فاضلابهای صنعتی و شهری و حتی پسماندهای خطرناک، عفونی و بیمارستانی از طریق این فناوری ایمن قابل پردازش میباشند که این امر مزایای زیستمحیطی عمدهای نیز به همراه خواهد داشت.
با توجه به چالشهای پیش روی مدیریت انواع پسماند، افزایش هزینههای تامین انرژی و ملاحظات مربوط به کاهش تولید و انتشار گازهای گلخانه ای، استفاده از فناوری قوس پلاسما جهت پردازش پسماند علاوه بر عواید اقتصادی، سهم بسزایی در حفظ محیط زیست دارد.
این گروه تحقیقاتی در پی بررسی طرحی با عنوان مدیریت و امحاء پسماندهای بیمارستانی بودهاند تا سیستم در مقیاس های بزرگ نیز عملیاتی شود.
می توان استنباط کرد که هزینه اجرای این طرح نسبت به سایر طرح ها بسیار پایین است.
در گام بعدی این گروه تلاش می کنند، تا زمینه توسعه این طرح را بر روی پسماندهای صنعتی پیاده کند.
در اجرای این طرح از متخصصان حوزه داروسازی، متالوژی، عمران و شیمی سود برده شده و در واقع با اتکا به دانش بومی این شیوه در کشور بومی سازی شده است.