دکتر جعفر غضنفریان، سرپرست پروژه راه اندازی نخستین نیروگاه با تکنولوژی دودکش خورشیدی در زنجان در گفتگو با خبرنگار روابط عمومی دانشگاه زنجان گفت: هدف از اجرای این طرح که هم اکنون نمونه اولیه آن در سطح آزمایشگاهی با ارتفاع دودکش 13 متر طراحی و ساخته شده، تبدیل انرژی تابشی خورشید به انرژی حرارتی در یک فضای محبوس بین جمع کننده و جذب کننده به انرژی جنبشی و سپس تولید برق می باشد. به گفته وی برق تولیدی از این نیروگاه جزء انرژی های تجدید پذیر محسوب میشود که از مزایای هزینه تعمیر و نگهداری پایین، تمیز بودن، عدم آلودگی محیط زیست، عدم گرمایش کره زمین و استفاده از انرژی ارزان خورشید برخوردار است.
وی در رابطه با ساخت این نیروگاه در زنجان گفت: زنجان جزء شهرهایی در ایران است که بیشترین تشعشع انرژی خورشیدی را دارند و با توجه به امکان سنجی انجام شده، مابین این شهرها، زنجان و آبادان مکان هایی مناسب برای اجرای طرح نیروگاه دودکش خورشیدی هستند. به دلیل تفاوت دمای بالای شب و روز در زنجان میتوان انتظار داشت که با اجرای این طرح در زنجان نسبت به سایر شهرهای ایران مانند کرمان که تشعشع ورودی مطلوبی دارند اما از نظر اختلاف دما شرایط مناسبی ندارند نتایج بسیار مطلوب تری حاصل شود.
غضنفریان با اشاره به اینکه فکر و طرح اولیه نیروگاه از حدود سه سال پیش در دانشکده مکانیک دانشگاه زنجان شروع شده و هم اکنون نزدیک به یک ماه است که این نیروگاه با راندمان بالا و در شرایط بهینه سازی شده در حال تولید دادههای قابل قبول و امیدبخش است، افزود: علاوه بر اعتباری که تاکنون هزینه شده جهت اجرای تغییرات مورد نیاز و بهینه تر ساختن طرح موجود، اعتبارات بیشتری مورد نیاز است. وی هدف نهایی از اجرای این طرح را صنعتی سازی آن و تولید بخشی از برق مصرفی مورد نیاز استان عنوان نمود. در این راستا اعتبار مورد نیاز را می توان با توجه و همکاری هرچه بیشتر مسئولان و نهادها تأمین نمود.
سرپرست طرح نیروگاه خورشیدی خاطرنشان کرد: در حال حاضر این طرح که بودجه ساخت و اجرای آن تاکنون از سوی دانشگاه زنجان با حمایت های ریاست دانشگاه و ریاست دانشکده مهندسی تأمین گردیده است، در غالب پروژههای کارشناسی و کارشناسی ارشد در گروه مکانیک دانشگاه زنجان در حال اجرا است.