بنابه گزارش خبرنگار روابط عمومی دانشگاه، چهارمین ویژه برنامه ضیافت اندیشه قرآنی با موضوع جنگ نرم و با حضور آقای علی خضریان در مرکز همایش های بین المللی غدیر دانشگاه زنجان برگزار گردید.
در شروع برنامه مهندس طاهری، معاون فرهنگی دانشگاه در رابطه با قوانین موجود در طرح ضیافت اندیشه سخنی با دانشجویان گفت.
سپس آقای خضریان شروع به ایراد سخنان خود کرد. وی گفت واژه جنگ نرم در سه سال گذشته به صورت پربسامد توسط نخبگان فکری، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی مورد استفاده قرار گرفته است. وی عنوان کرد: برای تعریف دقیق جنگ نرم باید ابتدا یک سازمان مفهومی و نظری تببین نمود و در این راستا باید به سؤالاتی همچون سؤالات زیر پاسخ داد:
o کیفیت قدرت جنگ نرم به چه شکل است؟
o کیفیت هدف گذاری در جنگ نرم به چه شکل است؟
o فرآیند جنگ نرم به چه صورت است؟
o حوزه های مؤثری که جنگ نرم در آن جریان دارد کجاها هستند؟
o بین جنگ نرم و برخی مفاهیم مشابه (همچون جنگ روانی) چه ارتباطی وجود دارد؟
o جنگ نرم به عنوان یک پروژه تغییر چه تفاوتی با سایر پروژه های تغییر دارد؟
o چرا جنگ نرم به عنوان یک پروژه تغییر در ایران مورد توجه قرار گرفته است؟
o چرا از مفهوم "جنگ" در این تعامل فکری و فرهنگی و جریان مقابل فکری و فرهنگی خود استفاده می کنیم؟
و در پاسخ به سؤالات بالا گفت:
در جنگ، قدرت یعنی توانایی تاثیرگذاری بر دیگران، به گونه ای که به خواسته ما محقق گردد. وی پس از بیان مفاهیم قدرت سخت و قدرت نرم گفـت: موفقیت در جنگ نرم وابسته به بکارگیری قدرت نرم و قدرت سخت می باشد که ترکیب مناسب این دو مفهوم، قدرت جدیدی را ایجاد می کند به نام قدرت هوشمند.
هدف در جنگ نرم تغییر از درون و ایجاد تحول در ارزش ها به گونه ای که تحمل وضع حاکم، برای جامعه غیر قابل تحمل گردد، می باشد و تغییر از درون یعنی اینکه ما درگیر جنگی هستیم که اگر خودمان ایجاد براندازی نکنیم فرد دیگری این کار را انجام نخواهد داد.
فرایند در جنگ نرم و به دنبال آن تحولات ارزشی در دو مرحله خلاصه می شود: 1- واگرایی از ارزش های خودی و 2-همگرایی با ارزش های دشمن.
حوزه های اصلی مؤثر که جنگ نرم در آن در جریان می باشد هنر، اندیشه و رسانه (فرد، مطبوعات، تلویزیون، اینترنت و ...) می باشد.
برخلاف کار رسانه ای، مفهوم اصلی جنگ روانی تحریف واقعیت است. جنگ روانی تغییر در موقعیت واقعیت ایجاد می کند. جنگ نرم ارزش ها را تغییر می دهد اما در جنگ روانی به تحریف ارزش ها در میان مدت یا دراز مدت می پردازد. در جنگ نرم کار رسانه ای و جنگ روانی باهم تلفیق می گردد.
پیچیدگی های جنگ نرم، کم هزینه بودن آن، ایجاد تحولات عمیق و تغییر آسان ارزش مادر در یک جامعه موجب گردیده که جنگ نرم مورد استفاده قرار گیرد. از دیگر دلایل می توان به شکست در جنگ سخت با ایران و پیروزی در جنگ نرم با دیگر کشورها اشاره کرد.
وی پس از تبیین جنگ نرم و مفاهیم وابسته به آن، با بیان اینکه جنگ جنگ چالشی بر سر موجودیت است و جنگ نرم تغییر در حوزه فکر و فرهنگ می باشد به سخنان خود پایان داد و در انتها به پرسش های دانشجویان پاسخ گفت.