شکوفایی به رنگ خود
درباره نیازی به اسم خودشکوفایی
به همه چیزمان فکر میکنیم خوراک، پوشاک، مسکن، محبت، دوستی و... طبیعی است نیازهای اصلی ما آدمها معمولاً از همین چیزها شروع میشود اما یکی از نیازهایی که در همه ما وجود دارد نیاز به خودشکوفایی است همه آدم ها دوست دارند بهترین شوند و دائم یا در حال کشف استعدادهای خودشان هستند یا در حال کسب مهارتهای مختلف. خودشکوفایی از آن نیازهای رده بالایی است که اهمیت فوق العادهای در کیفیت زندگی ما خواهد داشت.
● رأس هرم چه خبر است؟
مازلو یکی از روانشناسان مطرح دنیا است که نیازهای مهم زندگی آدمها را به صورت یک هرم در آورد و آنها را طبقهبندی کرد. که در پایین هرم نیازهای ابتدایی انسان قرار دارد و هرچه بالاتر میرود نیازها پیچیدهتر میشود. در نظریه مازلو نیاز به خودشکوفایی در رأس هرم قرار دارد، نیازهای دیگر ما آدم ها مثل نیازهای فیزیولوژیکی و نیاز به احساس امنیت و نیاز به احترام اجتماعی به ترتیب از پایین هرم شروع میشوند. یعنی خودشکوفایی از نیازهای مهم و حیاتی انسان است که باید برآورده شود.
مازلو میگوید این نیازها به هم وابسته هستند، یعنی اگر نیازهای سطح پایین برآورده نشود انسان نمیتواند نیازهای بعدیاش را برآورده کند. خلاصه نیاز به خودشکوفایی که در راس قرار دارد در واقع تلاش برای تبدیل شدن به هر آن چه که میتوانیم باشیم، است. یعنی تلاش میکنیم تا به انرژیها و استعدادهای درونی خود واقعیت ببخشیم و به آن چیزی که لیاقتش را داریم برسیم. برای رسیدن به خودشکوفایی به طرح و برنامه نیاز داریم که امکان رشد را فراهم میکند.
● شکوفا شوید لطفاً!
برای این که بتوانید نیازخودشکوفایی خودتان را پاسخ بدهید اول باید میزان خودشکوفایی را در بیاورید و بعد برای افزایش خودشکوفایی یک برنامه درست و درمان بریزید به هر حال ما چند گام را پیشنهاد میکنیم تا به خودشکوفایی برسید.
با هم گام برداریم:
● گام اول
اول از همه ببینید میزان خودشکوفایی شما چه قدر است. برای این کشف بزرگ باید به چند سؤال جواب دهید: اول از همه ببینید رابطه شما با واقعیت چه جوری است یعنی از واقعیت شناخت دقیقی دارید یا نه؟ و اصلاً آدم واقع گرایی هستید؟ خوب و بد زندگی را پذیرفتهاید و پستیها و بلندیهای آن را درک کردهاید یا هنوز در رویا زندگی میکنید؟ از خودتان سؤال کنید و ببینید آیا ضعفهای خود دیگران و یا جامعهای که در آن زندگی میکنید را قبول کردهاید یا همهاش خودتان را گول میزنید؟! یا آیا واقعیت را همان طوری که هست میپذیرید ؟
● گام دوم
در مورد اعتقادات خود کنجکاوی کنید یعنی ببینید چه جور آدمی هستید از آن آدمهایی هستید که دائم دنبال برآورده کردن خواستههای دیگران هستند یا به چیزهایی که خوب است و با شما جورتر است، تن میدهید. مثلا ببینید عقاید و آرمانهایتان چه قدر متعارف و منطقی است و برای دیگران آسیبی دارد یا نه؟ یا خودتان به چیزهایی که معتقدید احترام می گذارید یا فقط حرفش را می زنید.
● گام سوم
در مورد جامعهتان دقیق شوید. آدمهای خود شکوفا در مقابله با مسائل مختلف اجتماعی به دنبال راه حل هستند و نسبت به آن بیتوجه نیستند و نسبت به آدمها احساس همدلی و همدردی میکنند. ببینید شما چه قدر از مشکلاتی که در جامعه و روابط بین افراد پیش میآید آگاه هستید و به آن توجه میکنید و اصلا به حل مشکلات توجه می کنید یا نه؟ و رابطه شما با دیگران چه قدر عمیق یا سطحی است؟ اصلا میتوانید روابط خوبی با آدمهای اطرافتان داشته باشید یا نه؟ این که شما نسبت به جامعه و آدمهایش بیتفاوت نباشید یعنی رسالتی در زندگی خود احساس میکنید که برای آن تلاش خواهید کرد و نشان میدهد که نسبت به کار و برنامه و آرمانهایی که انجام میدهید تعهد دارید. این که شما آدمها را در زندگی اجتماعی به حساب بیاورید و به آنها علاقهمند باشید نشان میدهد که شما مهارت ایجاد روابط بین فردی دارید.
● گام چهارم
در مورد ویژگیهای خود فکر کنید. فکر کنید توانایی تنها بودن را دارید و میتوانید با توجه به علاقهای که به دیگران دارید با خودتان خلوت کنید و همان اندازه که از با دیگران بودن لذت میبرید، از این که با خودتان خلوت کنید و تنها باشید هم لذت میبرید؟ جواب این سؤال ها به شما میگوید که شما چهقدر در زندگی استقلال فردی دارید و آن را حفظ میکنید و یا چهقدر به دیگران و با آنها بودن وابسته هستید. استقلال فردی به شما کمک میکند تصمیمهایی که میگیرید بر مبنای خواسته خودتان باشد نه دیگران و این شما هستید که در زندگی خود دست به انتخاب میزنید.
● گام پنجم
همینطور که خودتان را کشف میکنید بهتر است یک فایل هم برای نقطه ضعفهای خود باز کنید، کاستیها، نقصها و ضعفهای خود را هم دستهبندی کنید و ببینید آنها را میپذیرید یا نه؟ یا شاید هم خودتان را آدم کاملی میدانید و فکر میکنید هیچ نقص و ایرادی ندارید! در این صورت در رشد و خودشکوفایی را به روی خود بستهاید، چون آدمهایی که احساس کمال میکنند نیازی به رشد و کامل شدن نمیبینند و تلاشی هم نمیکنند.
● گام ششم
حالا دیگر تمام تواناییها استعدادها افکار اعتقادات و آرمانهای خود را مرور کردهاید و دستتان آمده است که چه جور آدمی هستید برای اطمینان خاطر جدول زیر را پر کنید و به ۱۶ عاملی که مشخص شده از یک تا ۱۰ به خودتان نمره دهید.
بالاترین نمره ۱۶۰ است و پایینترین ۱۶ و نمره میانه ۸۰ است، این نمرهها نشان میدهند که ویژگیهای برتر چهقدر در شما رشد پیدا کرده است و چهقدر شکوفا شده و البته نشان میدهد در کدام یک از ویژگیها قویتر و کدام یک از آنها ضعیفتر هستید. وقتی این جدول را پرکردید جست وجویی هم در علت این نمره داشته باشید، یعنی با خودتان فکر کنید چه چیزی باعث شده در بعضی ویژگی ها، نمره بالا و در برخی نمره پایین بگیرید. وقتی عوامل آن را پیدا کردید بهتر میتوانید نقاط ضعف خود را برطرف کنید و تواناییهایتان را تقویت کنید.
منبع: khorasannews.com