خانه :: اساتید :: اخبار

شکوفایی به رنگ خود
درباره نیازی به اسم خودشکوفایی



 

شکوفایی به رنگ خود

درباره نیازی به اسم خودشکوفایی

 

به همه چیزمان فکر می‏کنیم خوراک، پوشاک، مسکن، محبت، دوستی و... طبیعی است نیازهای اصلی ما آدم‏ها معمولاً از همین چیزها شروع می‏شود اما یکی از نیازهایی که در همه ما وجود دارد نیاز به خودشکوفایی است همه آدم ها دوست دارند بهترین شوند و دائم یا در حال کشف استعدادهای خودشان هستند یا در حال کسب مهارت‏های مختلف. خودشکوفایی از آن نیازهای رده بالایی است که اهمیت فوق العاده‏ای در کیفیت زندگی ما خواهد داشت.

 

رأس هرم چه خبر است؟

مازلو یکی از روان‏شناسان مطرح دنیا است که نیازهای مهم زندگی آدم‏ها را به صورت یک هرم در آورد و آنها را طبقه‏بندی کرد. که در پایین هرم نیازهای ابتدایی انسان قرار دارد و هرچه بالاتر می‏رود نیازها پیچیده‏تر می‏شود. در نظریه مازلو نیاز به خودشکوفایی در رأس هرم قرار دارد، نیازهای دیگر ما آدم ها مثل نیازهای فیزیولوژیکی و نیاز به احساس امنیت و نیاز به احترام اجتماعی به ترتیب از پایین هرم شروع می‏شوند. یعنی خودشکوفایی از نیازهای مهم و حیاتی انسان است که باید برآورده شود.

مازلو می‏گوید این نیازها به هم وابسته هستند، یعنی اگر نیازهای سطح پایین برآورده نشود انسان نمی‏تواند نیازهای بعدی‏اش را برآورده کند. خلاصه نیاز به خودشکوفایی که در راس قرار دارد در واقع تلاش برای تبدیل شدن به هر آن چه که می‏توانیم باشیم، است. یعنی تلاش می‏کنیم تا به انرژی‏ها و استعدادهای درونی خود واقعیت ببخشیم و به آن چیزی که لیاقتش را داریم برسیم. برای رسیدن به خودشکوفایی به طرح و برنامه نیاز داریم که امکان رشد را فراهم می‏کند.

 

شکوفا شوید لطفاً!

برای این که بتوانید نیازخودشکوفایی خودتان را پاسخ بدهید اول باید میزان خودشکوفایی را در بیاورید و بعد برای افزایش خودشکوفایی یک برنامه درست و درمان بریزید به هر حال ما چند گام را پیشنهاد می‏کنیم تا به خودشکوفایی برسید.

 

 با هم گام برداریم:

گام اول

اول از همه ببینید میزان خودشکوفایی شما چه قدر است. برای این کشف بزرگ باید به چند سؤال جواب دهید: اول از همه ببینید رابطه شما با واقعیت چه جوری است یعنی از واقعیت شناخت دقیقی دارید یا نه؟ و اصلاً آدم واقع گرایی هستید؟ خوب و بد زندگی را پذیرفته‏اید و پستی‏ها و بلندی‏های آن را درک کرده‏اید یا هنوز در رویا زندگی می‏کنید؟ از خودتان سؤال کنید و ببینید آیا ضعف‏های خود دیگران و یا جامعه‏ای که در آن زندگی می‏کنید را قبول کرده‏اید یا همه‏اش خودتان را گول می‏زنید؟! یا آیا واقعیت را همان طوری که هست می‏پذیرید ؟

گام دوم

در مورد اعتقادات خود کنجکاوی کنید یعنی ببینید چه جور آدمی هستید از آن آدم‏هایی هستید که دائم دنبال برآورده کردن خواسته‏های دیگران هستند یا به چیزهایی که خوب است و با شما جورتر است، تن می‏دهید. مثلا ببینید عقاید و آرمانهایتان چه قدر متعارف و منطقی است و برای دیگران آسیبی دارد یا نه؟ یا خودتان به چیزهایی که معتقدید احترام می گذارید یا فقط حرفش را می زنید.

گام سوم

در مورد جامعه‏تان دقیق شوید. آدم‏های خود شکوفا در مقابله با مسائل مختلف اجتماعی به دنبال راه حل هستند و نسبت به آن بی‏توجه نیستند و نسبت به آدم‏ها احساس همدلی و همدردی می‏کنند. ببینید شما چه قدر از مشکلاتی که در جامعه و روابط بین افراد پیش می‏آید آگاه هستید و به آن توجه می‏کنید و اصلا به حل مشکلات توجه می کنید یا نه؟ و رابطه شما با دیگران چه قدر عمیق یا سطحی است؟ اصلا می‏توانید روابط خوبی با آدم‏های اطراف‏تان داشته باشید یا نه؟ این که شما نسبت به جامعه و آدم‏هایش بی‏تفاوت نباشید یعنی رسالتی در زندگی خود احساس می‏کنید که برای آن تلاش خواهید کرد و نشان می‏دهد که نسبت به کار و برنامه و آرمان‏هایی که انجام می‏دهید تعهد دارید. این که شما آدم‏ها را در زندگی اجتماعی به حساب بیاورید و به آن‏ها علاقه‏مند باشید نشان می‏دهد که شما مهارت ایجاد روابط بین فردی دارید.

گام چهارم

در مورد ویژگی‏های خود فکر کنید. فکر کنید توانایی تنها بودن را دارید و می‏توانید با توجه به علاقه‏ای که به دیگران دارید با خودتان خلوت کنید و همان اندازه که از با دیگران بودن لذت می‏برید، از این که با خودتان خلوت کنید و تنها باشید هم لذت میبرید؟ جواب این سؤال ها به شما می‏گوید که شما چه‏قدر در زندگی استقلال فردی دارید و آن را حفظ می‏کنید و یا چه‏قدر به دیگران و با آن‏ها بودن وابسته هستید. استقلال فردی به شما کمک می‏کند تصمیم‏هایی که می‏گیرید بر مبنای خواسته خودتان باشد نه دیگران و این شما هستید که در زندگی خود دست به انتخاب می‏زنید.

گام پنجم

همین‏طور که خودتان را کشف می‏کنید بهتر است یک فایل هم برای نقطه ضعف‏های خود باز کنید، کاستی‏ها، نقص‏ها و ضعف‏های خود را هم دسته‏بندی کنید و ببینید آن‏ها را می‏پذیرید یا نه؟ یا شاید هم خودتان را آدم کاملی می‏دانید و فکر می‏کنید هیچ نقص و ایرادی ندارید! در این صورت در رشد و خودشکوفایی را به روی خود بسته‏اید، چون آدم‏هایی که احساس کمال می‏کنند نیازی به رشد و کامل شدن نمی‏بینند و تلاشی هم نمی‏کنند.

گام ششم

حالا دیگر تمام توانایی‏ها استعدادها افکار اعتقادات و آرمان‏های خود را مرور کرده‏اید و دست‏تان آمده است که چه جور آدمی هستید برای اطمینان خاطر جدول زیر را پر کنید و به ۱۶ عاملی که مشخص شده از یک تا ۱۰ به خودتان نمره دهید.

بالاترین نمره ۱۶۰ است و پایین‏ترین ۱۶ و نمره میانه ۸۰ است، این نمره‏ها نشان می‏دهند که ویژگی‏های برتر چه‏قدر در شما رشد پیدا کرده است و چه‏قدر شکوفا شده و البته نشان می‏دهد در کدام یک از ویژگی‏ها قوی‏تر و کدام یک از آنها ضعیف‏تر هستید. وقتی این جدول را پرکردید جست وجویی هم در علت این نمره داشته باشید، یعنی با خودتان فکر کنید چه چیزی باعث شده در بعضی ویژگی ها، نمره بالا و در برخی نمره پایین بگیرید. وقتی عوامل آن را پیدا کردید بهتر می‏توانید نقاط ضعف خود را برطرف کنید و توانایی‏های‏تان را تقویت کنید.

 

 

منبع: khorasannews.com

 

 


ارسال شده در مورخه: 1-3-1390
آخرين اخبار با موضوع: مطالب خواندنی/ دانستنیهای علمی