جشنواره علمی سه روزه ترویج، روستا و توسعه پایدار با هدف آشنایی با فعالیتهای ترویج و دستاوردهای ترویجی در سه بخش سخنرانی، پخش فیلم و نمایشگاه برگزار گردید.
روز اول برنامه با تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید و پخش سرود جمهوری اسلامی شروع شد. دکتر اسماعیل کرمی دهکردی دبیر جشنواره آغازگر برنامه بود که سخنرانی وی با قدردانی از حضار عزیز شروع شد. ایشان درخصوص الزامات توسعه پایدار عنوان نمودند که توسعه پایدار نه تنها به سرمایه فیزیکی، مالی، طبیعی و توسعه اقتصادی وابسته است بلکه لزوماً توسعه اجتماعی و انسانی را نیز میطلبد.
در ادامه دکتر افشارچی ریاست دانشگاه زنجان در مورد اهمیت رویکرد توسعه کشاورزی ایراد سخنرانی نمود. وی عنوان کرد که باید توسعه کشاورزی بیشتر از توسعه صنعتی مطرح شود. دکتر افشارچی در ادامه مطرح نمود که در بخش کشاورزی به مواردی همچون صنایع تبدیلی و صنایع بسته بندی کمتر توجه شده است و همچنین روستاییان که مهمترین عامل کشاورزی محسوب میشوند از نظر انتقال دانش مورد غفلت واقع شدهاند.
معاون تولیدات گیاهی جهاد استان زنجان آقای مهندس کرامتی در مورد فعالیتهای کشاورزی استان و سهم بخش کشاورزی این استان سخن گفت و بیان کرد که اصولاً مبنای توسعه در هر زمینهای آموزش است و مبنای اصلی آموزش در بخش کشاورزی مربوط به بخش ترویج میباشد.
مدیر کل تعاون استان زنجان آقای متوسلین در مورد اهداف و دستاوردهای تعاون صحبت کرد. ایشان اظهار امیدواری برای تداوم این گونه جشنوارهها نمود و ارتباط بین قوه مجریه و نهادهای علمی را الزامی و باعث توسعه دانست.
آقای سعادتی مدیر کل منابع طبیعی بیان کرد که سال 2011 در سازمان ملل به نام سال جنگل نامگذاری گردیده است. این نامگذاری با هدف اینکه 60 درصد توسعه پایدار مخصوصاً در بخش کشاورزی وابسته به جنگل میباشد، انجام گرفته است.
در مورد تناقضات در بهرهوری کشاورزی دکتر قیدی ایراد سخن نمود. از نظر ایشان با توجه به شاخص عمومی بهرهوری در بهترین حالت هزینه و درآمد کشاورز با هم برابری میکند.
در مورد بررسی ضرورت و اهمیت آموزش عملی در آموزش عالی کشاورزی دکتر مجردی سخنرانی نمود. وی فعالیتهایی را که برای بهبود آموزش عملی در بخش ترویج دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان انجام گرفته بود را به سمع و نظر حضار رساند.
آقای سماعی مدیر عامل شرکت تعاونی شباهنگ عنوان نمود که توسعه بدون آموزش امکان پذیر نیست. وی مشکلاتی را که در سر راه فعالیتهای تعاونی قرار دارد مطرح نمود. همچنین در مورد فعالیتهای آموزشی که در تعاونی شباهنگ صورت میگیرد توضیحاتی ارائه نمود و عنوان کرد که برای حمایت از پایان نامههای دانشجویی تسهیلاتی از جمله خوابگاه و ماشین نیز در اختیار دانشجو قرار میدهند. در این تعاونی همچنین آزمایش خاک به صورت رایگان انجام میگیرد که باعث کاهش میزان مصرف سموم شده است.
جلسه پرسش و پاسخ با حضور اساتید و مسئولان برگزار شد. در این جلسه سوالاتی در مورد آموزشهای عملی، تأثیر هدفمندی یارانهها بر بخش کشاورزی، فعالیتهای ترویجی انجام گرفته در زمینه اهمیت جنگل و حفاظت از آن و سوالاتی در زمینه توسعه پایدار مطرح شد و در پاسخ به سوالات چنین عنوان شد که آموزشهای عملی و استمرار آن میتواند موثر واقع شود. در مورد تأثیر هدفمندی یارانهها روی بخش کشاورزی عنوان شد: با اینکه هنوز تحقیقات زیادی لازم است که در این زمینه صورت گیرد اما به نظر میرسد که هدفمندی یارانهها برای بخش کشاورزی در کوتاه مدت چندان مفید نیست. در بخش اهمیت جنگل و جنگلداری از طریق رسانههای عمومی و نشریات تلاشهایی صورت گرفته است. در زمینه توسعه پایدار مطرح شد که لازمه رسیدن به توسعه پایدار این است که کشاورزی را باور کرده و معنای توسعه را بدانیم و مشخص کنیم که خودمان چقدر توسعه یافتهایم. جلسه پرسش و پاسخ پایان بخش برنامه اولین روز جشنواره بود.
در صبح دومین روز برگزاری جشنواره برنامه بازدید از غرفهها و آشنایی بیشتر بازدیدکنندگان از عملکرد و فعالیتهای سازمانها و ارگانهای شرکت کننده صورت گرفت. غرفههای مستقر در این نمایشگاه شامل غرفه اداره کل تعاون استان، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان، سازمان جهاد کشاورزی استان، سازمان نظام مهندسی و منابع طبیعی کشاورزی استان و شرکتهای خدمات توسعه کشاورزی، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان شرکت تعاونی روستایی شباهنگ شهریار، سازمان بهزیستی و گروههای زنان همیار و غرفه انجمن علمی دانشجویان دانشکده کشاورزی زنجان بود.
در بعد از ظهر این روز پخش فیلم مستند مردمان باد (اثر آنتونی هاوارد) با مضمون کوچ عشایر همراه با جلسه بحث انجام شد.
جشنواره در روز سوم با دومین نشست تخصصی انجمن ترویج و آموزش کشاورزی ایران به کار خود پایان داد.
جهت مشاهده آلبوم تصاویر جشنواره لطفاً کلیک نمایید.