شرایط اقتصادی بسیاری از خانوادهها ایجاب میکند که زن و شوهر هر دو بیرون از منزل کار کنند به همین دلیل امروزه برای رسیدن به مشکلات این دسته از خانواده ها تحقیقات بسیاری انجام شده است .
روان شناسان امور اجتماعی درباره خانواده های دو شغله که زن و شوهر ضمن کار در بیرون از منزل وظیفه انجام امور منزل را نیز عهده دار هستند تحقیق کرده اند، آنها به این نتیجه رسیده اند که خانم هایی که از شغلشان راضی بودند بیش از خانم هایی که در منزل می مانند و کار بیرون نداشتند از زندگی زناشویی خود لذت می برند و نسبت به فرزندان خود احساس بهتری داشتند، در مقابل زوج هایی که بیرون از منزل کار می کنند مشکلات، تنش ها و گرفتاری های شغلیشان را به منزل می آورند. همچنین برخی از روان شناسان امور اجتماعی با مشاهده، مطالعه و مصاحبه خانواده های دو شغله به این نتیجه رسیدند که نظریه ی مشارکت در امور خانه توسط زوج در بسیاری از خانواده ها بدون برنامه ریزی عملی نمی باشد.
در ادامه روش هایی را که همسران می توانند از آن ها برای برنامه ریزی بهتر استفاده کنند تا در مواجه با کار بیرون و درون منزل احساس فشار کمتری داشته باشند را، بر می شماریم:
کاستن از فشارهای روانی زوج هایی که هر دو بیرون از منزل کار می کنند
برای تخفیف فشارهای روانی زوج هایی که هر دو بیرون از منزل کار می کنند، شوهر (پدر) باید از شدت فشار روانی زن (مادر) بکاهد و به او کمک کند تا مشکلات میان کار بیرون از منزل و وظیفه مادری را از بین ببرد. در عین حال مرد می تواند با کمک به انجام کارهای منزل و مراقبت از فرزندان، از شدت فشار و نگرانی زن بکاهد و مصالحه ای میان کار بیرون از منزل و کار داخل منزل ایجاد کند. برای تخفیف فشارهای روانی زوج هایی که هر دو بیرون از منزل کار می کنند برنامه هایی می توان تدارک داد. اقدامات مهمی که در این راستا بهتر است صورت گیرند عبارتند از:
بر جنبه های مثبت تأکید کنید
به امتیازاتی که کار کردن توأم شما و همسرتان بیرون از خانه نصیب شما کرده است فکر کنید: احساس موفقیت شخصی، افزایش رفاه مادی، فراهم شدن فرصت های تحصیلی و فرهنگی بیشتر برای بچه ها.
توجه داشته باشید که رسیدن به حداکثر موفقیت در همه زمینه ها امکان پذیر نیست، باید موازنه ی مناسبی میان فعالیت های مختلف خود برقرار کنید.
اولویت ها را مشخص کنید
نظر به اینکه کار کردن توأم زن و مرد در بیرون از خانه با برخی از نیازهای زندگی خانوادگی در تضاد است باید برای از بین بردن این تضادها اصولی را رعایت کنید. برای مثال ممکن است شما هم مانند برخی دیگر از زوج ها از اصل «نیاز خانواده، مقدم بر هر چیز دیگر» پیروی کنید.
با خودتان کنار بیایید
رسیدن به ایده آل در زندگی شغلی و خانوادگی غیر ممکن است. از خودگذشتگیهایی لازم است. ممکن است مجبور باشید با فرزندانتان وقت کمتری صرف کنید شاید هم مجبور شوید از خیر ارتقای شغلی بگذرید. توجه داشته باشید که رسیدن به حداکثر موفقیت در همه زمینهها امکان پذیر نیست، باید موازنه مناسبی میان فعالیتهای مختلف خود برقرار کنید.
نقشهای خود در خانواده و در محل کار را از هم جدا کنید
نکته مهمی است که باید به آن توجه داشته باشید این است که باید خود را چنان آموزش دهید که در اداره به فکر بچهها و در منزل به فکر اداره نباشید.
در انتخاب معیارها واقع بین باشید
بعضی از زوج ها گمان میکنند که نظم خانه قبل و بعد از تولد فرزندان و یا قبل و بعد از شروع به کار زن و شوهر در خارج از منزل باید یکسان باشد.
مسئولیت های داخل منزل را مشخص نمایید
گاه بار سنگین مسئولیتهای داخل منزل را می توان با تقسیم برخی از این وظایف میان همسر و بچهها سبک نمود و از شدت مسئولیت خانمها کاست. در تقسیم وظایف منزل هر چه بیشتر دقت کنید، بهتر است؛ مثلاً برخی از خانوادهها مسئولیت هر یک از اعضای خانواده را روی برگه کاغذی یادداشت میکنند.
در مورد مشارکت در امور منزل با همسرتان مشورت کنید
برای مثال گاه و بیگاه با همسرتان بنشینید، با هم حرف بزنید و ببینید که برای کمک به یکدیگر چه کارهایی میتوانید انجام دهید. توجه داشته باشید که مسائل خانه به قدر مسائل شغلی مهم و قابل توجه هستند. بسیاری از زوجها از اینکه میبینند همسرشان به مشکلات آنها گوش میدهد احساس آرامش میکنند و از تشویقها و توصیههاشان شاد میشوند.
موازنه میان کار و تفریح برقرار کنید
توجه داشته باشید که اگر شما و همسرتان برای افزایش رفاه خانواده در خارج از منزل کار می کنید باید قدری از درآمد اضافی را صرف تفریح و لذت بیشتر کنید. اگر همه نیرویتان را صرف کار در بیرون و داخل منزل کنید نیرویی برای لذت بردن از زندگی در شما باقی نخواهد ماند.
منبع: tebyan.net