عصر پنجشنبه 7 شهریورماه در ادامۀ برنامۀ سفر وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به استان زنجان و حضور در دانشگاه زنجان، جلسۀ شورا به منظور بررسی مشکلات و بررسی راههای بهبود آموزش و پژوهش در دانشگاه برگزار شد.
بهگزارش روابطعمومی دانشگاه زنجان، در این نشست صمیمی که با حضور دکتر منصور غلامی- وزیر علوم، تحقیقات و فناوری -دکتر نظرپور- معاون اداری و مالی وزارت عتف، دکتر عسگریان -مشاور وزیر علوم و دبیر ستاد خیرین، سید محسن نجفیان - رئیس دانشگاه زنجان، اعضاء هیئتعلمی و اساتید دانشگاه در سالن جلسات شهید شهریاری دانشگاه زنجان برگزار شد، ابتدا عضاء هیئتعلمی و اساتید دانشگاه زنجان، نقطهنظرات خود را درخصوص تعالی و پیشرفت آموزش عالی کشور با وزیر درمیان گذاشتند.
همچنین مواردی درخصوص موانع پیشرفت و مشکلات دانشگاه زنجان در این جلسه گفته شد که خواهانِ حمایت وزیر و مساعدت وی دراین خصوص بودند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری پس از شنیدن صحبتهای حاضران در جلسه و در آغاز سخنان خود ابراز امیدواری کرد با کمک، همفکری و همراهی مشترک، مسائل و مشکلات پیش آمده یا موارد و موضوعاتی که ممکن است در حوزههای مختلف آموزش عالی در آینده پیش بیاید، حل شوند.
وی با اشاره به سخنان پیش از ظهر امروز خود درخصوص فرآیند رشد و توسعۀ آموزش عالی کشور در نشست با مسئولان استان گفت: آنچه اتفاق افتاده است از نظر موارد مختلف تربیت نیروی انسانی، پرداختن به حوزۀ پژوهش و آغاز اقدامات در زمینۀ فناوریها و انتقال دانش به سطح جامعه روندی طبیعی طی کردهاست. آنچه دراینخصوص اهمیت دارد این است که اینگونه تحولات در عرصۀ جهانی هم با تغییر و تحولات مواجه است.
غلامی دراینباره افزود: در دنیا روند گرایش به رشتههای تحصیلی بهلحاظ شأن و حیثیت آن تقریباً مشابه کشورمان است و برخی رشتهها مانند کشاورزی کمتر برای تحصیل در دانشگاهها انتخاب میشوند و دراینباره از کشور استرالیا برای مواردِ مشابه مثال زد.
مقام عالی وزارت عتف ادامه داد: این بحث در حوزۀ دانشکدههای کشاورزی در سایر کشورهای جهان نیز اتفاق میافتد و باید برای آن چارهای بیندیشیم.
وی با بیان اینکه درخصوص آموزش علاوه بر اینکه نیاز به تغییر سرفصل دروس و عنوانهای محتوایی دروس داریم باید حتی در حدّ تغییر عنوان رشته و گرایشهای بیشتر به سمت بینرشتهایها و مانند اینها گام برداریم.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری خطر این اتفاق را در رشتههای علوم پایه بیشتر دانسته و گفت: در این رشتهها غیر از اینکه ممکن است درخصوص حرفه و شغل به مشکل برخورد کنیم، نگرانی درخصوص دروس علمی و پایه چون فیزیک، ریاضی و شیمی زیاد است؛ چراکه نمیتوانیم بهراحتی اینها را تغییر داده یا حذف کنیم.
وی به نبود راهنمایی صحیح برای هدایت دانشآموزان به سمت رشتههای دانشگاهی اشاره کرده و افزود: بالاتر از 64 درصد داوطلبان امثال در رشتۀ علوم تجربی بودند که نشاندهدۀ افزایش تعداد دانشآموزان رشتۀ علوم تجربی در مدارس است. غلامی دراینخصوص همچنین به تعطیلی رشتۀ ریاضی و فیزیک در مدارس تیزهوشان اشاره کرده و بیان کرد: توزیع مناسبی میان رشتههای مختلف در دبیرستانها وجود ندارد.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری دورههای ارشد پیوسته، دکتری پیوسته، بورسهای تمام یا پارهوقت و تضمین شغل را ازجمله پیشنهاداتی برای حل این مشکل برشمرد.
وی افزود: رشتۀ علوم انسانی نیز مشکلاتش از گذشته وجود دارد و این افراد بهعنوان افرادی بیاستعداد با بهرۀ کم هوشی نامیده میشوند. درحالیکه شکوفاشدن فرزندان بستگی به نحوۀ تشویق، تربیت و هدایت والدین آنها دارد.
درادامۀ پاسخگویی به مسائل و پرسشهای اساتید حاضر در شورا، غلامی درخصوص تمرکززدایی دانشگاهها توضیح داد: تلاشمان این است که اینگونه باشد، اما دانشگاهها باید پاسخ درست بدهند، یعنی استفادۀ درست، حضور بهتر و درواقع تعامل بین دانشگاه و وزارتخانه صورت بگیرد.
وی با بیان اینکه گاهی درخصوص برخی مواضع حساس اصرار بیخود داریم، بیان کرد: باید با مواضع حساس مدارا کرده و سپس تعداد موضوعهای باقیمانده کمتر میشوند و حل خواهد شد.
غلامی با اشاره به اینکه اخلاق علمی درحال حاضر در دانشگاهها مشکلی اساسی است، گفت: تکتک استادها مسئول رعایت اخلاق علمی و همینطور دانشجویان خود هستند. در آییننامۀ جدیدی که تدوین شدهاست، عضو هیئتعلمی را مسئول گذاشتهایم؛ هر تخلفی از دانشجوی وی در دورۀ تحصیلش پیش بیاید، عضو هیئتعلمی را صرفاً مسئول میدانیم.
این مقام مسئول به کنترل تعداد دانشجویان اساتید هیئتعلمی نیز اشاره کرده و کاهش تعداد آنها را از راهحلهای این مشکل عنوان کرد.
وی، پس از عضو هیئتعلمی، مدیرگروه را مسئول تخلفات دانشجویی و غیبتهای بیدلیل از دانشگاه دانست و گفت: مدیرگروه باید بر تعداد حضور و غیاب دانشجوی تحصیلات تکمیلی تماموقت کنترل داشته باشد و درخصوص غیبت بیش از حدّ او حساسیت بهخرج داده و بیتفاوت و بیاطلاع نباشد.
غلامی راهحل بازگشت اخلاق علمی به دانشگاهها را رعایت این موارد بیان کرده و افزود: گاهی این مسائل به خارج از کشور کشیده میشوند. وی افزود: در همین خصوص سامانۀ آموزشگاهی تلاشی است برای کیفیسازی.
دکتر منصور غلامی همچنین گفت: دانشگاههای بزرگ باید به دانشگاههای کوچک کمک کنند و آنها را زیر پوشش بگیرند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری کنترل ظرفیتها را لازمۀ کنترل ورودیها دانست و افزود: وقتی کنترل ظرفیتها رها شود، زمانی که تعداد صندلی خالی بسیاری وجود دارد، منجربه حضور افراد با سطح علمی نابرابر و گاهی با تفاوت بسیار زیاد خواهد شد و این موضوع با کوچک یا بزرگبودن دانشگاه ارتباطی ندارد.
وی درخصوص علوم کشاورزی عنوان کرد: باید آیندۀ امیدوارکنندهای را برای آنها بهتصویر بکشیم و اینکه چگونه اینکار انجام شود، نیاز به فکرکردن و تصمیم دارد. غلامی ادامه داد: از دفتر وزارتی تقاضا کردهام که نشستی با حضور رؤسای دانشکدههای کشاورزی گذاشته شود تا درخصوص معضلات و مشکلات آن بحث و گفتوگو کنیم.
غلامی در پایان سخنان خود افزود: اعضاء هیئتعلمی که از صنعت قرارداد برای دانشگاه بیاورند، ظرفیت دکتری و ارشد آنها را افزایش میدهیم که این موضوع در سال آینده بهصورت قطعی ابلاغ خواهد شد.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری پس از این جلسه، دانشگاه زنجان را بهمنظور افتتاح مرکز نوآوری پارک علم و فناوری استان زنجان ترک کرد.
عکس ها را در آلبوم تصاویر دانشگاه مشاهده نمایید.