اولین کنگره بین المللی و دومین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی پنجم و ششم شهریور ماه در دانشگاه زنجان برگزار و به کار خود پایان داد.
به گزارش خبرنگار روابط عمومی دانشگاه زنجان، این همایش با استقبال گسترده اساتید، محققان، مدیران، دانشجویان و فعالان عرصه گیاهان دارویی و قارچ های کوهی برگزار شد و چهره ها و شخصیت های مهم بین المللی و ملی در این همایش حضور داشتند. افرادی مانند: دکتر ناظم شکر اوغلو- دبیر انجمن گیاهان دارویی ترکیه، پروفسور غلامرضا مقیمیان- مسئول انجمن متخصصین علوم کشاورزی ایتالیا، به صورت حضوری و پروفسور قرگ سیمور- رئیس انجمن بین المللی علوم قارچ از کشور هلند و گروهی از محققان دانشگاه یاگیلونیا لهستان به صورت ویدیو کنفرانس در این کنگره سخنرانی کردند.
همچنین افراد شناخته شده ملی مانند: دکتر جعفر میرفخرایی- دبیر انجمن تولیدکنندگان گیاهان دارویی کشور، دکتر ولیاله مظفریان- پدر علم گیاهشناسی ایران، دکتر بهزاد قرهیاضی- رئیس بخش ایمنی زیستی پژوهشکده بیوتکنولوژی ایران و دکتر محمدباقر رضایی- دبیر انجمن گیاهان دارویی از جمله سخنرانان این کنگره بودند.
****
دکتر محسن نجفیان، رئیس دانشگاه زنجان؛
راه حلی به جز به کار گرفتن علم و دانش برای حل مشکلات کشور سراغ ندارم
رئیس دانشگاه زنجان با آرزوی ادامه دار بودن این همایش ها توسط دانشگاه زنجان و دیگر مراکز علمی کشور، گفت: امروزه کشور ما در شرایطی سخت قرار دارد و با مشکلات عدیده ای مواجه است که نگاه عالمانه و اندیشمندانه برای حل این مشکلات می تواند راهگشا باشد و دانشگاه ها و اساتید و پژوهشگران می توانند بسیار موثر واقع شوند و هیچ راه حل دیگری به جز به کار بستن علم و دانش و استفاده تمام و کمال از ظرفیت های علمی کشور برای برونرفت از شرایط فعلی وجود ندارد.
توجه به نهاد علم و دانش، حاکمیت بخشیدن به تفکر علمی و بینش دینی، بها دادن به پژوهش و تحقیق است که می تواند در شرایط کنونی جامعه ما را به سلامت از این گذرگاه های سخت عبور دهد و بجز راه حل های علمی هیچ راه حل دیگری برای عبور از این مشکلات سراغ ندارم. مشکلات در کشور ما به این دلیل وجود دارد که دانشگاه ها و اندیشمندان کشور ما در جایگاه مناسب خودشان قرار ندارند و باید تلاش کنیم که دانشگاه و جامعه علمی ما از حاشیه خارج و در متن جامع قرار گیرد و رسالت امروز جامعه دانشگاهی ما این است که بتوانیم ارتباطی عمیق و کاربردی با همه بخش های جامعه برقرار کنیم.
دکتر محسن نجفیان افزود: امروزه کشورهای توسعه یافته، کشورهایی هستند که توانسته اند این مسئله را تحقق ببخشند و بین جامعه و علم ارتباط برقرار کنند.
البته دانشگاه ها و محققان ما باید در این زمینه به صورت فعال عمل کرده و سعی کنند که این جایگاه را به دست آورند؛ چراکه در این انزوا و حاشیه نشینی خودمان هم تا اندازه ای مقصر هستیم و در این شرایط هیچ بهانه ای از جامعه علمی پذیرفته نیست و رسالت بسیار سنگینی را در عبور دادن جامعه از این مراحل دشوار بر عهده داریم.
وی با اشاره به این نکته که این کنگره چهره ای از تلاش همه همکاران دانشگاهی، اساتید، دانشجویان و محققان ما در یکی از زمینه هایی است که استان زنجان و دانشگاه های این استان، استعداد و پتانسیل زیادی برای نقش آفرینی در این زمینه را دارند، گفت: موضوع گیاهان دارویی از اهمیت ویژه ای در سطح کشور برخوردار است و میتوان فعالیت های کاربردی زیادی را در این زمینه انجام داد و امیدواریم که این کنگره بتواند زمینه این فعالیت ها را فراهم کند و ارتباط سازمانی و همکاری های موثری را بین دانشگاه ها و مخصوصا دانشگاه زنجان و دانشگاه علوم پزشکی برقرار کند.
وی افزود: جغرافیای استان زنجان هم مستعد این کار است و امیدواریم که بتوانیم عملا در این زمینه کارهای مثبتی را انجام دهیم و دامنه فعالیت های علمی را به سطح جامعه و ثروت آفرینی و ایجاد فناوری بکشانیم. این کنگره ها و پژوهش ها و مقالات باید نقطه آخرش به اشتغال، تولید و ثروت آفرینی ختم شود.
****
دکتر پرویز قزلباش، رئیس دانشگاه علوم پزشکی زنجان؛
استانداردسازی، تجاری سازی، فرآوری و برندسازی گیاهان دارویی یک اولویت است
رئیس دانشگاه علوم پزشکی زنجان نیز در این همایش با اشاره به نقش گیاهان در محیط زیست، گفت: اگر آب مایه حیات است، گیاهان عمق بخشنده به آن هستند و گیاهان دریچه ورود انسان به دنیای پیچیده هستی بر روی زمین بوده و همانند روزنه ای برای حفظ سلامتی انسان یا بازیابی این سلامتی به کار میروند و طب و پزشکی نیز از دیرباز به مدد گیاهان سلامتی را برای بشر تسریع کرده است.
دوران طلایی علم در ایران و اسلام، رنگ سبز سلامتی را با شناسایی گیاهان متعدد دارویی به جامعه ارزانی کرده و هنوز هم همه جهان از آن حاصل خیزی علمی برداشت میکنند. اما امروزه علیرغم مدرنیزه شدن علوم پزشکی، بیش از هر زمان دیگری به گیاهان دارویی و پیرو آن به طب سنتی نیازمندیم.
دکتر پرویز قزلباش در ادامه عنوان کرد: استانداردسازی، تجاری سازی و برندسازی و تسهیل روند صدور محصولات فرآوری شده گیاهان دارویی یک اولویت به حساب می آید. با این حال برای کسب موفقیت باید ابتدا نیازهای خود و دیگران را به خوبی شناسایی کرد و برای انتخاب راه درست فرهنگ سازی کنیم.
کشور ما یکی از غنی ترین کشورها و اقلیم های کره خاکی را در رویش و پرورش گیاهان دارویی دارا است و قدمت طب سنتی در ایران بر کسی پوشیده نیست.
اشتغال زایی و رونق کسب و کار از دیگر پتانسیل های گیاهان دارویی در کشور ما است و در چنین شرایطی است که باید با اشتغال زایی و تولید انبوه و پیشرفت های علمی از انقراض و از بین رفتن گونه های با ارزش گیاهان دارویی و منحصر به فرد ممانعت به عمل آورده و این امر یک عزم ملی را می طلبد و همکاری نهادها و دستگاه های متعدد، از نهادهای علمی گرفته تا نهادهای فرهنگی در این زمینه ضرورت انکارناپذیر است و همه باید همکاری کنند تا ضمن حفاظت از این گونه های گیاهی، نهایت استفاده و بهره را از آنها ببریم.
وی اظهار امیدواری کرد که این کنگره نقطه ای برای تحقق همکاری های بیشتر بین دانشگاه های علوم پزشکی، علوم پایه و دانشگاه زنجان باشد و گفت: یکی از نکاتی که در زمینه بین المللی سازی دانشگاه به آن فکر می کنیم، بحث گیاهان دارویی است که زمینه خوبی برای فعالیت در کشور و صادرات دارد.
****
دکتر جعفر میرفخرایی، رئیس انجمن تولیدکنندگان گیاهان دارویی کشور؛
160 شرکت تولید کننده گیاهان دارویی در کشور وجود دارد
رئیس انجمن تولیدکنندگان گیاهان دارویی کشور نیز در این همایش اعلام کرد که قبل از انقلاب با 5 شرکت فعال در زمینه گیاهان دارویی شروع به کار کردیم و در حال حاضر حدود 160 شرکت تولیدکننده گیاهان دارویی در کشور وجود دارد.
دکتر جعفر میرفخرایی اعلام کرد: 2436 پروانه داروسازی گیاهی صادر کرده ایم، 390 پروانه اسانس و عصاره گیری، 1025 پروانه فرآورده های سنتی و 263 شرکت بسته بندی در این زمینه فعال هستند.
وی افزود: در شرایط فعلی در برنامه ششم هدف گذاری دولت به سمت استفاده تا 20 درصد از داروهای گیاهی است و این موضوع یک فرصت بسیار خوب برای این صنعت فراهم می کند. گیاهان دارویی در حال حاضر در دنیا حدود 120 میلیارد دلار گردش مالی دارند که حدود 40 میلیارد دلار آن مربوط به داروهای گیاهی است که 80 تا 90 درصد مردم دنیا از داروهای گیاهی استفاده می کنند و بیشترین مصرف آن مربوط به کشورهای اروپایی است.
****
دکتر بهرام ملکی زنجانی، دبیر علمی اولین کنگره بین المللی گیاهان دارویی و قارچ های کوهی؛
اهداف کنگره تا حد قابل قبولی محقق شده است
دبیر علمی اولین کنگره بین المللی و دومین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی با اشاره به این نکته که زمان برگزاری این همایش را مقارن با سالروز تولد ابوعلی سینا و روز پزشک در نظر گرفتیم، گفت: در برگزاری این کنگره اهداف متعددی داشتیم که 3 هدف اساسی برای ما مهمتر از بقیه بودند:
هدف اول؛ اینکه بتوانیم تمام محققان، انجمن های علمی، تولیدکنندگان، بخش صنعت و همه دست اندرکاران گیاهان دارویی را در یک جا جمع کنیم و این خواسته ما تا حد زیادی برآورده شد و حدود 400-300 نفر از کسانی که در این زمینه کار کرده اند، عمدتا به صورت حضوری در این کنگره حاضر شدند و عده ای هم به صورت غیرحضوری در این همایش شرکت کردند.
حدود 320 مقاله به کنگره ارسال شد و از این تعداد 280 مقاله پذیرفته شد که 262 مقاله به صورت پوستر و 18 مقاله به صورت سخنرانی ارائه گردید.
هدف دوم؛ به کارگیری دستاوردهای جدید مخصوصا زیست فناوری و بیوتکنولوژی است که می توانیم از روش های نوینی که توسط محققین ارائه شده در جهت بهره وری، استفاده صحیح از منابع طبیعی و گیاهان دارویی و قارچ ها بهره بگیریم و سودمندی این روش ها را برای توسعه اقتصادی بالا ببریم که تعدادی از مقالات هم در این زمینه بود.
هدف سوم؛ توسعه روابط بین المللی بود که توانستیم مقالات و میهمانانی از کشورهای ترکیه، لهستان، ایتالیا، هلند، اسپانیا، چین و ژاپن به صورت حضوری یا ویدیو کنفرانس داشته باشیم که در این زمینه نیز برای گام نخست تا حد قابل قبولی موفق بوده ایم.
دکتر بهرام ملکی زنجانی در ادامه گفت: ما میخواهیم تمام اطلاعات علمی و پژوهشی که در این کنگره ارائه شده را به صورت کاربردی به جامعه منتقل کنیم و باید از این مقالات برای بالا بردن سطح فناوری و توسعه اقتصادی و در نهایت بالا بردن سطح رفاه جامعه به صورت مطلوب استفاده کنیم.
عکس های کنگره را در آلبوم تصاویر دانشگاه مشاهده نمایید.