گروه زمین شناسی با همکاری اداره همکاری های علمی بین المللی دانشگاه اقدام به برگزاری سخنرانی بین المللی نموده است. این سخنرانی ها تحت عناوین زیر در روز شنبه مورخ 16 خرداد 94 (ساعت 12-10) در سالن سمینار دانشکده علوم دانشگاه زنجان برگزار خواهد شد.
Stratigraphy and ages of the classic Neogene mammal fossil localities from Baode County, China
چینه شناسی و سن نواحی حاوی فسیل پستانداران نئوژن در بائوده چین
Dr Anu Kaakinen
Department of Earth Sciences and Geography, University of Helsinki, Finland
Mesoproterozoic supercontinent Nuna: in light of paleomagnetic data
ابر قاره نونا در مزوپروتروزوئیک: شواهدی از داده های دیرینه مغناطیس
Dr Johanna Salminen
Physics Department (Solid Earth Geophysics laboratory), University of Helsinki, Finland
چکیده سخنرانی ها به شرح زیر می باشد:
ابر قاره نونا در مزوپروتروزوئیک: شواهدی از داده های دیرینه مغناطیس
برای پی بردن به فرایند هایی که از داخل زمین به بیرون آن رخ می دهد، اطلاع دقیق از دیرینه جغرافیای صفحات تکتونیکی مهم می باشد. مغناطیس دیرینه (Paleomagnetism) به همراه سن سنجی زمین شناسی (Geochronology) تنها روش کمی برای بدست آوردن عرض های جغرافیایی قدیمی و تغییرات آزیموت قاره ها است. بر اساس شواهد دیرینه مغناطیس جابجایی صفحات زمین به شکل امروزین آن در پروتروزوئیک (2.5 تا 0.5 میلیارد سال پیش) نیز جریان داشته است. لذا به نظر می رسد ابر قاره ها نقش مهمی در تکامل سطح زمین از پروتروزوئیک داشته اند، چرا که شواهد نشان می دهد اتصال قاره ها و جدا شدن بعدی آنها ارتباط نزدیکی با تحولات کنوکسیونی جبه و صفحات تکتونیکی دارد. وجود ابر قاره های چندی چون پانگیا (320 تا 160 میلیون سال پیش) و رودنیا (900 تا 750 میلیون سال پیش) مورد پذیرش همگانی است. ولی وجود ابر قاره های پیش از رودنیا، همچون نونا، بدلیل فقدان داده های دیرینه مغناطیس دقیق مورد تردید بوده است. تصور بر این است که قطعات تشکیل دهنده ابر قاره نونا شامل لورانتیا، بالتیکا، سیبریا و استرالیا بوده است. بازسازی بهتر این ابر قاره نیاز به داده های دقیقی از دیرینه مغناطیس کراتون های دیگر دارد. چنین مطالعاتی در سال های اخیر در حال انجام می باشد و بدین ترتیب بازسازی دیرینه جغرافیایی ابر قاره نونا شکل گرفته است.
چینه شناسی و سن نواحی حاوی فسیل پستانداران نئوژن در بائوده چین
در فلات لسی چین، رس های قرمز رنگ هیپاریونی غنی از فسیل جانوران مهره دار، از قرن گذشته مورد مطالعه قرار داشته است. این نهشته ها که در زیر رسوبات لس کواترنری با منشا بادی قرار گرفته اند، در منطقه بائوده در مجاورت رودخانه زرد در شمال استان شانسی چین، از دیر باز محل دستیابی به استخوان های به اصطلاح اژدها (Dragon bones)، که در طب سنتی چینی کاربرد دارد، بوده است. همچنین بسیاری از فسیل های موجود در خارج از چین از این ناحیه بدست آمده است که امروزه در برخی موزه های اروپایی قرار دارند. در این مجموعه ها که در اوایل قرن بیستم جمع آوری گردیده است دو مجموعه جانوری به چشم می خورد: یکی مجموعه جانوران جنگلی و دیگری جانوران استپ. تصور بر آن بوده است که این دو مجموعه نشان دهنده محیط های قدیمی متفاوت در این ناحیه بوده اند. ولی با شروع بررسی های دیرینه مغناطیس در فلات لس به نظر رسید که شاید این دو مجموعه بیان گر زمان های متفاوتی باشند. در مطالعات اخیر تلاش گردید تا موقعیت نواحی فسیل دار قدیمی مجددا یافت شده و چینه شناسی و سن سنجی جدیدی بر روی آنها انجام شود. بررسی های دیرینه مغناطیس نشان داد که فسیل های این ناحیه از سه سطح با سن 7، 6.5 و 5.7 میلیون سال پیش بدست آمده است. سطوح قدیمی تر بیشتردارای جانوران جنگلی و سطوح بالایی دارای موجودات محیط های باز بوده اند.
جهت دریافت پوستر (چینه شناسی و...) کلیک نمایید.
جهت دریافت پوستر (ابر قاره نونا در... ) کلیک نمایید.