با توجه به اهمیت روش های آماری و کاربردهای آنها در مسائل روزمره و پدیده های فیزیکی همانند سیستم های پیچیده و پدیده های تصادفی سخنرانی علمی با عنوان اطلاعات متقابل: مفاهیم و کاربردها Mutual Information: Concept and Application با همکاری اداره همکاری های علمی بین المللی دانشگاه زنجان و گروه فیزیک در محل آمفی تئاتر دانشکده علوم دانشگاه زنجان برگزار شد.
سخنران مدعو این جلسه پرفسور پیتر گرسبرگر Dr.Peter Grasberger ازدانشگاه Calgary سخنرانی خود را با ارائه توضیحاتی درخصوص اطلاعات متقابل آغاز نمود. وی در این خصوص گفت: اطلاعات متقابل، اطلاعاتی است که در شیئ الف بدست میآوریم، اگر شیئای مشابه، مانند ب را کاملا بشناسیم. هر چه شیئ الف و ب بیشتر مشابه یکدیگر باشند، اطلاعات متقابل بیشتری بین آنها وجود خواهد داشت.
ایشان در ابتدا به تعریف این موضوع از منظر ریاضی پرداخت، سپس به دو نوع کاملا متفاوت از تئوری اطلاعات (Shannon و Kolmogorov) اشاره نموده و گفت: اگرچه مفهوم شهودی اطلاعات متقابل برای هر دو یکسان است، راههای تخمین مقدار آنها بسیار متفاوت است. این چنین تقریبهایی در حالت کلی راحت نیست اما بسیار مهم است، زیرا در اغلب کاربردها، تخمین میزان شبیه بودن دو جسم الف و ب کاری معمول است.
در بخش دوم سخنرانی، پروفسور گرسبرگر درخصوص برخی از این کاربردها شامل: مانند نویسندگی (مشابهت در نوشتن)، تحلیل بخش های مستقل (تجزیه یک سیگنال به قسمت های مشابه، اما خیلی کلی تر از بخش های اساسی)، تکامل ژنتیکی (پیدا کردن بهترین شجره نامه)، و بازسازی شبکه های ژنتیکی (آیا کسی می داند ژن ها چگونه داخل یک سلول اندرکنش می کنند؟) بحث نمود.
در پایان مراسم با اهداء هدیهای توسط اداره همکاری های علمی بین المللی از حضور ایشان در دانشگاه زنجان و گروه فیزیک دانشکده علوم قدردانی شد.